lezanta.gif (14565 bytes)

Απολογισμός | Ενθύμιον : 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Στην κατασκήνωση ...
Sorry, no sound for you! Your browser does not support Plug-ins!

Αγαπητέ επισκέπτη,

Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μέσα σε λίγες ιστοσελίδες έναν απολογισμό την φετινής μας καταπληκτικής κατασκήνωσης, στο Καψάλι στα Κύθηρα. Αν ο χαρακτηρισμός "καταπληκτική" ακούγεται αρχικά μεγαλεπίβολος, δεν έχεις παρά να συνεχίσεις να διαβάζεις ...

Στην Κατασκήνωση συμμετείχαν 45 άτομα: 29 Έλληνες, (εμείς, οι Ανιχνευτές και το Αρχηγείο της 2ης Κοινότητας Πατρών) και 16 Ιταλοί (Ανιχνευτές και 2 Αρχηγοί). Οι φιλοξενούμενοί μας ζουν σε ένα πολύ ιστορικό για την Ελλάδα τόπο την ελληνόφωνη Καλαβρία της Νότιας Ιταλίας, αποικία άλλοτε των Αρχαίων Ελλήνων.

Ίσως να είναι αυτό ακριβώς το ελληνικό πνεύμα που καίει ακόμη άσβεστο μετά από χιλιάδες χρόνια στην περιοχή της Καλαβρίας - ίσως και άλλα κοινά στοιχεία να είναι αυτά που μας ένωσαν με τους αδερφούς μας Πρόσκοπους και μας έκαναν να δούμε στο πρόσωπό τους τον Φίλο.

Το κλίμα που επικρατούσε στην κατασκήνωση δύσκολα περιγράφεται. Φανταστείτε κάτι σαν μια 15ήμερη γιορτή όπου το εορταστικό στοιχείο δεν εκδηλώνεται μόνο από τα τραγούδια και την μουσική της κιθάρας που δεν σταμάτησε καθόλου μα από το πανηγυρικό ύφος που δίναμε σε ότι κάναμε.

Είχαμε θέσει σαν στόχους μας την αναζήτηση και καταγραφή των κοινών στοιχείων που συνδέουν τους νέους της Ελλάδας με τους νέους της Κάτω Ιταλίας, την διάσωση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων των δυο λαών, την μελέτη ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των Κυθήρων μέσα από δραστηριότητες πνευματικής καλλιέργειας, πολιτιστικής κληρονομιάς και κοινωνικής προσφοράς, την διαβίωση μακριά από την πόλη, την εξερεύνηση και προστασία της υπαίθρου μας, την ανίχνευση επίγειων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων, την προσέγγιση της νησιώτικης απομακρυσμένης Ελλάδας.

"Οργώσαμε" το Καψάλι και την Χώρα σε όλα τα μήκη και πλάτη, την Παλαιόχωρα, τον Αβλέμονα, την Παλαιόπολη, τον Μυλοπόταμο και τη Νεράιδα, την Κάτω Χώρα, το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, την Χύτρα, την Μονή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και τόσα μέρη ακόμη.

Μελετήσαμε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και λαογραφία του νησιού, ρωτώντας τους ντόπιους, καταγράφοντας, παρατηρώντας, συνδιάζοντας, διαβάζοντας. Παρακολουθήσαμε την παραδοσιακή ναυπηγική και μελετήσαμε την ντόπια γαστρονομία, προσεγγίσαμε την παλαιοντολογική και την αρχαιολογική ταυτότητα του νησιού συλλέγοντας απολιθωμένα οστά στη Χώρα και κεραμικά στην Σκάνδεια. Μάθαμε για τον τρομερό πειρατή Μπαρμπαρόσα, την Κυθέρεια Αφροδίτη, το Ναυάγιο και τον Αστρολάβο, το μύθο της Νεράιδας. Για καιρούς ιδιαίτερης ακμής και καιρούς ερήμωσης. Ακούσαμε με αφοσίωση ιστορίες "πριν από τον πόλεμο" για συμβάντα που αποτέλεσαν σημεία καμπής για το νησί. Με μεγάλη λύπη ακούσαμε πως το Λοιμοκαθαρτήριο, ένα ιστορικό εθνικό μνημείο πουλήθηκε "σε έναν Γάλλο για 60 εκατομμύρια" και τον ντόπιο ψαρά να συνεχίζει "νιώθω πως πουλιέμαι ο ίδιος".

Κατεβήκαμε το φαράγγι της Παλαιόχωρας με πλήρη εξοπλισμό και ειδικούς συνεργάτες, συμμετείχαμε σε πυροφάνι, διαβιώσαμε για δυο μέρες στην παραλία της Παλαιόπολης, φωτογραφίσαμε τον θαλάσσιο πλούτο των διάφανων νερών των Κυθήρων, παρακολουθήσαμε την παραγωγή ντόπιας πορτοκαλάδας στα Φατσάδικα, βουτήξαμε στα παγωμένα νερά της Νεράιδας, συνεργαστήκαμε με τους οικολόγους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για τον Αιγαιόγλαρο. 

Παίξαμε Καραγκιόζη, ανεβάσαμε τις 'Ορνιθες του Αριστοφάνη σε ελεύθερη εκτέλεση, χορέψαμε μέχρι τελικής πτώσεως στη γιορτή κρασιού στα Μητάτα, οργανώσαμε συναυλία στην πλατεία της Χώρας. Τραγουδήσαμε, προβληματιστήκαμε, ευχηθήκαμε, συζητήσαμε, γελάσαμε, παίξαμε, σατυρίσαμε γύρω από την βραδινή πυρά.

Παρουσίασαμε τους ελληνικούς χορούς και φορεσιές στου Ιταλούς, είδαμε τους γκρεκάνικους (ελληνική διάλεκτος της Καλαβρίας) και ιταλικούς χορούς και φορεσιές, ετοιμάσαμε παραδοσιακά ελληνικά φαγητά και γλυκά και γευτήκαμε και τα αντίστοιχα ιταλικά, διηγηθήκαμε την ιστορία της Κοινότητάς μας και ακούσαμε την ιστορία των φίλων μας Καλαβρών, επικοινωνήσαμε, συνεργαστήκαμε, δουλέψαμε μαζί για τους κοινούς στόχους. Με δυναμισμό και αποφασιστικότητα κάναμε την προσκοπική αδελφοσύνη πράξη μέσα από την υπεύθυνη έρευνα και τη εξειδικευμένη δράση.

'Ολα αυτά σε σε πολυεθνικό κλίμα με τα ιταλικά και τα ελληνικά να μιλιώνται μαζί. 

Τα σημαντικότερα όμως στοιχεία που συνθέτουν αυτή την Κατασκήνωση είναι αυτά που έχουν μείνει στην καρδιά και το μυαλό του καθένα, είναι στοιχεία που είναι αδύνατο να περιγραφούν με λόγια. Ελπίζουμε οι εικόνες που ακολουθούν να δικαιολούν και στα μάτια σας το χαρακτηρισμό "καταπληκτική" που δώσαμε σε αυτή την κατασκήνωση.

Ευχαριστούμε την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς για την ευκαιρία που μας έδωσε και κάθε έναν από τους Τσιριγιώτες που συμπαραστάθηκαν με περισσή ευγένια στο έργο μας.

2η Κοινότητα Ανιχνευτών Πάτρας

Απολογισμός | Ενθύμιον : 1 | 2 | 3 | 4 | 5