Θυρεός Κοινότητας

Aνιχνευτής

Σχεδόν συγχρόνως με την επίσημη αναγνώριση του Προσκοπισμού στην Ελλάδα, ιδρύθηκε και η πρώτη Ομάδα Ελλήνων Προσκόπων στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, με πρωτοβουλία του καθηγητή γυμναστικής Αντώνιου Κόκκινου. Γύρω στα μέσα του 1912 η Ομάδα οργανώθηκε στους κόλπους του Αθλητικού Συλλόγου Φιλάθλων Αλεξάνδρειας.

Τον επόμενο χρόνο, ο αξέχαστος Αρχιπρόσκοπος Αντώνιος Μπενάκης προχώρησε, μετά από εντολή του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΠ, στην επίσημη ίδρυση του Ελληνικού Προσκοπισμού στην Αίγυπτο, του οποίου διατέλεσε Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής και Γενικός 'Eφορος μέχρι και το 1927, οπότε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Ο Προσκοπισμός εξαπλώθηκε ραγδαία μεταξύ του ελληνικού στοιχείου της Αιγύπτου και του Σουδάν, ενώ η οργάνωση και οι δράσεις του ήταν εξαιρετικά επιτυχημένες.

Σπάνια φωτογραφία του Μπέϊντεν Πάουελ ενώ απονέμει
αναμνηστική ταινία στο τοτέμ της 4ης Αγέλης Καϊρου για
την νίκη της σε παγκόσμιο διαγωνισμό χειροτεχνίας (1934)

Οι πρώτες ελληνικές προσκοπικές Ομάδες στην Κύπρο ιδρύθηκαν το 1913.

Με τη διασυμμαχική κατοχή της Τουρκίας, στο τέλος του Α' Παγκόσμιου Πολέμου και την προέλαση του Ελληνικού Στρατού στην Μικρά Ασία, ιδρύονται διαδοχικά ελληνικές προσκοπικές Ομάδες στις πόλεις που καταλαμβάνονται. Στην Κωνσταντινούπολη, ο Αρχίατρος Αντύπας με την συμπαράσταση του 'Eλληνα Αρμοστού Κατεχάκη, ιδρύει τις πρώτες ελληνικές προσκοπικές Ομάδες στους κόλπους των ελληνικών Γυμναστικών Συλλόγων «Ηρακλής» (Τατάουλα) και «Ερμής» (Πέρα). Μέσα σε ένα εξάμηνο δημιουργούνται 25 ελληνικές προσκοπικές Ομάδες στην Κωνσταντινούπολη και τα περίχωρά της.

Λίγο αργότερα (1921) ιδρύονται Ομάδες Ελλήνων προσκόπων στο Παρίσι από τον Αθηναίο Αρχηγό Ομάδας Ησαϊα Ησαϊα, υπό την αιγίδα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Στεφάνου και στο Λονδίνο (1922). Ενώ οι 'Eλληνες Πρόσκοποι πολλαπλασιάστηκαν στη Γαλλία και ιδρύθηκαν Ομάδες και σε άλλες πόλεις, η Ομάδα του Λονδίνου διαλύθηκε το 1923 λόγω αποχώρησης του Αρχηγού της, Ε. Ράλλη.