Θυρεός Κοινότητας

Aνιχνευτής

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΖΑΜΠΟΡΗ

Την διοίκηση του Τζάμπορη είχε αναλάβει Διεθνές Επιτελείο στο οποίο μετείχαν εθελοντικά πεπειραμένοι Βαθμοφόροι Προσκόπων από 22 χώρες. Τους διάφορους τομείς της Κεντρικής Διοίκησης της Κατασκήνωσης και των έντεκα Υποκατασκηνώσεων πλαισίωναν γύρω στα 1.200 άτομα ενώ το εργατοτεχνικό προσωπικό ανερχόταν σε 300. Ο τρόπος Διοίκησης ήταν απλά μια έμπρακτη εφαρμογή των αρχών του Προσκοπισμού.

EΞΟΔΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Τα έξοδα συμμετοχής ήταν 45 δολλάρια ΗΠΑ ή 17 λίρες Αγγλίας για κάθε κατασκηνωτή (Πρόσκοπο ή Βαθμοφόρο). Για την Ελληνική αντιπροσωπεία, η συμμετοχή ήταν 300 δραχμές το άτομο ενώ το υπόλοιπο ποσό καλειπτόταν από την Οργανωτική Επιτροπή του Τζάμπορη. Το ποσό αυτό περιελάμβανε φαγητό, μεταφορικά, εφόδια, ιατρική περίθαλψη, ημερήσια εφημερίδα Τζάμπορη "Marathon Courrier", ημερολόγιο Τζάμπορη, σήμα Τζάμπορη.

Τα έξοδα συμμετοχής για τα μέλη του Επιτελείου του Γενικού Αρχηγείου του Τζάμπορη ή των Υποκατασκηνώσεων ανέρχονταν σε 30 δολλάρια ΗΠΑ. Για τους Έλληνες-μέλη των Επιτελείων η συμμετοχή ανέρχοταν σε 200 δραχμές ενώ το υπόλοιπο ποσό καλειπτόταν από την Οργανωτική Επιτροπή του Τζάμπορη.

ΚΑΥΣΙΜΑ

Η μόνη καύσιμη ύλη για την προετοιμασία του φαγητού ήταν τα ξύλα. Η προμήθεια των "φουφούδων" κάθε ομάδας γινόταν από την αποθήκη της Υποκατασκήνωσης αντί 60 δραχμών.

 

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ

Το Υπουργείο Εξωτερικών απέλλαξε από τα έξοδα θεώρησης των διαβατηρίων για την είσοδο τους στην Ελλάδα, όλους τους συμμετέχοντες στο Τζάμπορη. Τα σιδηροδρομικά και ατμοπλοοικά εισητήρια ήταν φθηνότερα για τους Προσκόπους του Τζάμπορη.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Καθημερινά κατά τη διάρκεια του Τζάμπορη εκδιδόταν εφημερίδα με τίτλο "Marathon Courrier", ο "Μαραθωνοδρόμος".

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ

Η Κατασκήνωση διαιρούταν σε 11 Υποκατασκηνώσεις οι οποίες έφεραν τα αρχαία ελληνικά ονόματα των φυλών που πολέμησαν στον Μαραθώνα:

1 . Ερεχθιίς
2 . Αιγηίς
3 . Πανδιονίς
4 . Λεοντίς
5 . Ακαμαντίς
6 . Οινωίς
7 . Κεκροπίς
8 . Ιπποθοωντίς
9 . Αιαντίς
10. Αντιοχίς
11. Πλαταιαί

Κάθε Υποκατασκήνωση αποτελούταν από 30 περίπου Ομάδες των 36-40 ατόμων. Συγκεκριμένα, κάθε Ομάδα αποτελούταν από 4 Ενωμοτίες, 1 αρχηγό, 2 υπαρχηγούς και 1 βοηθό ομάδας (προαιρετικά). Κάθε Ενωμοτία αποτελούταν από 8-9 Προσκόπους. Συνολικά κάθε Υποκατασκήνωση απαρτιζόταν από 1200 περίπου Πρόσκοπους και Βαθμοφόρους.

Κάθε ομάδα διέθετε έκταση δυο στρεμμάτων περίπου. Τις παρέχονταν 4 κάδοι απορριμάτων, 4 κάδοι ύδατος σε περίπτωση πυρκαϊάς, 4 τραπέζια φαγητού μήκους 3 μέτρων και 8 πάγκοι. Για όλο το υπόλοιπο υλικό ήταν υπεύθυνες οι αντιπροσωπείες.

Κάθε Υποκατασκήνωση διοικούταν από έναν Αρχηγό ο οποίος ήταν βαθμοφόρος ενός από τα κράτη όπου είχαν γίνει τα προηγούμενα παγκόσμια Τζάμπορη. Αναπληρωτές Αρχηγοί ήταν Έλληνες βαθμοφόροι.

Κάθε Υποκατασκήνωση καταλάμβανε έκταση 54,8 στρεμμάτων και περιελάμβανε, σκηνές Επιτελείου, κέντρο διανομής τροφίμων, σταθμό Πρώτων Βοηθειών, περίπτερο, γραμματοκιβώτιο, σκηνή αναψυχής, ύδρευση, αποχωρητήρια, ντους και πλυντήρια. Το Τζάμπορη διέθετε τράπεζα, ταχυδρομείο, τηλεφωνική και τηλεγραφική υπηρεσία.

Οι 5 Υποκατασκηνώσεις που στέγαζαν τα μέλη της Διοίκηκης και του Εργατοτεχνικού Προσωπικού ήταν:

1. Ερμειόν (για όσους ανήκαν στις Υπηρεσίες)
2. Νηρηίς (για όλο το γυναικείο προσωπικό)
3. Ήφαιστος (για το εργατικό προσωπικό του Γενικού Αρχηγείου)
4. Δελφοί (για όσες αντιπροσωπείες επιθυμούσαν ξεχωριστό Εθνικό Αρχηγείο)
5. Όλυμπος (για τα μέλη της Οργανωτικής και Επίτιμης Επιτροπής, τους επικεφαλής του Γενικού Αρχηγείου και τους 10 προϊστάμενους των Εφορειών)

 

Το εξώφυλλο του Εγχειρίδιου του Τζάμπορη
το οποίο μοιράστηκε σε όλους τους κατασκηνωτές