Θυρεός Κοινότητας

Aνιχνευτής

Με την λέξη "Τζάμπορη" ο ιδρυτής του Προσκοπισμού θέλησε να ονομάσει τις μεγάλες Προσκοπικές Κατασκηνώσεις σε παγκόσμια ή εθνική κλίμακα, τις συγκεντρώσεις χαράς και αλληλογνωριμίας των Προσκόπων.

Η ιδέα της πραγματοποίησης των μεγάλων αυτών Παγκοσμίων Κατασκηνώσεων και μάλιστα κάθε τετραετία κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων διατυπώθυκε από τον αξέχαστο Κοκό Μελά, Γενικό Έφορο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, με την ευκαιρία του Πρώτου Διεθνούς Προσκοπικού Συνεδρίου, στην Αγγλία το 1918.

Ο Μπέϊντεν Πάουελ υιοθέτησε μ'ενθουσιασμό την Ελληνική αυτή πρόταση και έτσι πραγματοποιήθηκε το Πρώτο Παγκόσμιο Τζάμπορη, στο Λονδίνο το 1920 στο τεράστιο οικοδόμημα μιάς Έκθεσης που μάλιστα έφερε το συμβολικό για το Τζάμπορη όνομα "Ολυμπία". Από τότε, κάθε τέσσερα χρόνια, με μόνο διάκενο την περίοδο του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, πραγματοποιούνται Παγκόσμια Τζάμπορη.

Τα παγκόσμια Τζάμπορη είναι χαρούμενες συγκεντρώσεις χιλιάδων Προσκόπων από τις διάφορες χώρες του κόσμου, με σκοπό την αλληλογνωριμία και την σύσφιξη δεσμών και την ανταλλαγή πείρας και ιδεών μέσα σε μια ατμόσφαιρα πραγματικής αδελφοσύνης.

Στα παγκόσμια Τζάμπορη Πρόσκοποι από την μια άκρη του κόσμου ως την άλλη, υπερνικώντας τις δυσκολίες της γλώσσας, τον διαφορετικό τρόπο ζωής και την κλιματική και διατροφική ιδιοσυγκρασία τους, σφυριλατούν δεσμούς φιλίας και αγάπης, αναβαπτίζονται στα ιδανικά της παγκόσμιας κατανόησης και ενότητας και επιστρέφουν στις χώρες τους με το θερμό μύνημα της εξάπλωσης των ιδανικών αυτών μέσα στα Εθνικά τους πλαίσια.

Στα Τζάμπορη τα παιδιά αναπτύσσουν τις δραστηριότητες και την δεξιοτεχνία τους, την ευγενή άμιλλα μεταξύ τους για ωραίες κατασκευές που τις διακοσμούν με εθνικά στοιχεία, καθώς και διαγωνιστικά παιχνίδια που εκτός από την χαρά προάγουν και την έμπρακτη εφαρμογή των προσκοπικών γνώσεων και την αυτενέργεια.

Έτσι τα παγκόσμια Τζάμπορη έχουν μια ανεκτίμητη συμβολή στην προσπάθεια του Προσκοπισμού να δημιουργήσει, με την παγκόσμια αποδεκτή μέθοδό του, τον αυριανό ιδανικό κόσμο της ηθικής, πνευματικής και υλικής ανέλιξης μέσα από την παγκόσμια συνεργασία.