Θυρεός Κοινότητας

Aνιχνευτής

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1997

"Μια συνηθισμένη εκδρομή"

'Hταν μια συνηθισμένη εκδρομή συστήματος.

'Oπως κάθε χρόνο, το 10ο Σύστημα πραγματοποίησε την εκδρομή συστήματος, την Κυριακή 2 Νοεμβρίου ώστε να βρεθεί η Αγέλη, η Ομάδα και η Κοινότητα μαζί, προκειμένου να γίνει η τελετή ανάβασης (τα Λυκόπουλα που γίνονται Πρόσκοποι) και η τελετή εισδοχής (οι Πρόσκοποι που γίνονται Ανιχνευτές).

Εκεί στο Κουνουπέλι μέσα στο όμορφο δάσος, 3 Λυκόπουλα αποχαιρέτισαν την Αγέλη τους με συγκίνηση. 'Oλα κύλισαν όμορφα, τα παιχνίδια, οι εξερευνήσεις και η μελέτη της φύσης. 'Hρθε και η ώρα να γυρίσουμε πίσω. Λύθηκαν οι κατασκευές, συσκευάστηκαν όλα τα εφόδια και μαζεύτηκε κάθε σκουπίδι αφήνοντας το δάσος καθαρότερο απ'ότι το βρήκαμε.

Το λεωφωρείο ξεκίνησε και το τραγούδι φούντωσε. Βγήκαμε από το δάσος και πλησιάζαμε την Μανωλάδα. Μια κόκκινη λάμψη φάνηκε στο βάθος του ορίζοντα. Μικρή στην αρχή μεγάλωσε ξαφνικά και όλοι παγώσαμε. Η φωτιά ενός σκουπιδότοπου του μικρού οικισμού είχε μεταδοθεί στην άκρη του δάσους, κάποια πεύκα καίγονταν σαν λαμπάδες. Οι βαθμοφόροι αλληλοκοιτάχτηκαν, έκαναν σήμα στον όδηγο και το λεωφορείο σταμάτησε.

Η ώρα ήταν 5.10 μ.μ. 'Eνας βαθμοφόρος έμεινε στο λεωφορείο μαζί με τα παιδιά και οι άλλοι επτά κατέβηκαν. Κινητοποιήσαμε τους κατοίκους του οικισμού οι οποίοι δεν είχαν αντιληφθεί τίποτα, ειδοποιήθηκε η Δασική Υπηρεσία και η Αστυνομία και με ένα αγροτικό και οι 7 φτάσαμε στον χώρο της φωτιάς.

Η φωτιά κατάκαιε μια συστάδα πεύκων πάνω σ'ένα ανάχωμα και απειλούσε τα δέντρα του κυρίως δάσους με την βοήθεια του αέρα. Επίσης η φωτιά είχε εξαπλωθεί στους ξερούς θάμνους και ξερόχορτα και αριστερά του αναχώματος και όδευε από τρία άλλα σημεία προς το κυρίως δάσος. Αμέσως με την βοήθεια μερικών χωρικών οργανωθήκαμε. Τρεις βαθμοφόροι χτύπησαν τους καιόμενους θάμνους αριστερά του αναχώματος και άλλοι τρεις δεξιά χρησιμοποιώντας κλάρες από χλωρά δένδρα. Σε 15 λεπτά είχαμε σβήσει την φωτιά στα χόρτα και στους θάμνους.

Τότε έφτασε και ένα χωματουργικό μηχάνημα του κ. Νίκου Παλούκου το οποίο άρχισε να σπάζει τα καιόμενα κλαδιά των πεύκων και να σωριάζει τα καιόμενα δένδρα στο έδαφος ενώ οι υπόλοιποι τα σβήναμε στο έδαφος με ότι πρόχειρο μέσον βρίσκαμε. 6.00 μ.μ. Η φωτιά πια ήταν αδύνατον να εξαπλωθεί και το όχημα της πυροσβεστικής έφτασε. Είχαν απομένει μικροεστίες από πεσμένα δένδρα. Το δάσος είχε σωθεί.

'Hταν ώρα να φύγουμε. Ευχαριστήσαμε τους χωρικούς και τους εξηγήσαμε ότι είμασταν Πρόσκοποι από την Πάτρα. Ανεβήκαμε στο λεωφορείο και τα Λυκόπουλα, οι Πρόσκοποι και οι Ανιχνευτές μας υποδέχτηκαν με τραγούδια. Το λεωφορείο ξεκίνησε και φτάσαμε στην εστία του Συστήματος με μια ώρα καθυστέρηση. 'Hταν μια συνηθισμένη εκδρομή.

Για την ιστορία, Οι βαθμοφόροι ήταν:

Παπαθεοδώρου Φώτης Αρχηγός Συστήματος, Καραθανάσης Γιάννης Υπαρχηγός Ομάδας, Κανελλόπουλος Αλέξαντρος Υπαρχηγός Ομάδας, Παπανικολάου Χριστόφορος Αρχηγός Αγέλης, Μιχαλιτσιάνος Σταύρος Υπαρχηγός Αγέλης, Μητσόπουλος Γιώργος Ανιχνευτής και Στιβανάκης Βίκτωρας 'Eφορος Περιοχής Πελοποννήσου.