Θυρεός Κοινότητας

Aνιχνευτής

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1997

"'Eνας χρόνος χωρίς τον Πάνθηρα"

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος χωρίς τον αγαπημένο φίλο και αδεφό Μίμη Περάτη.

Ο Δημήτρης Περάτης γεννήθηκε στην Πάτρα στις 17 Ιανουαρίου 1916 και μετά από 80 χρόνια αυτός ο αιώνια έφηβος, στις 12 Σεπτεμβρίου 1996 γύρισε κοντά στον Δημιουργό. Η ζωή του ήταν μια απλή και γεμάτη προσπάθεια περιπέτεια που στο σύνολό της προσέφερε την χαρά, το χαμόγελο και την αισιοδοξία.

Σαν Τεχνικός Μηχανικός προσπάθησε πολύ να εδραιωθεί στην "Β. Μαραγκόπουλος" και πραγματικά το κατόρθωσε.

Αλλά και σαν Πρσοκοπος, μέλος της παγκόσμιας αυτής κίνησης, που σήμερα αριθμεί 17 εκατομμύρια μέλη, μικρούς και μεγάλους, ο Δημήτρης ο Περάτης, γνωστότερος με το ψευδώνυμο (και προσκοπικό όνομα) "Πάνθηρας" επέτυχε πάρα πολλά.

Καταξιώθηκε στις συνειδήσεις των Προσκόπων του και των συνπροσκόπων του, στα χρόνια από το 1933-1938 όσο και σαν βαθμοφόρος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων από το 1944 μέχρι το θάνατό του. Διατέλεσε Πρόσκοπος, Ενωμοτάρχης, Υπαρχηγός και Αρχηγός στην 1η Ομάδα Ναυτοπροσκόπων, την πλεόν ιστορική ομάδα της Τ.Ε. Πατρών μαζί με την 2η Ομάδα Προσκόπων. Τα χρόνια περνούσαν και από το 1960 αναλαμβάνει ως Τοπικός 'Eφορος την Διοίκηση των Προσκοπικών Τμημάτων των Πατρών. Κατόπιν αναλαμβάνει ως 'Eφορος Ναυτοπροσκόπων το 4ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων που το ανεβάζει σε λίαν αξιοζήλευτο επίπεδο. Στην συνέχεια επανιδρύει το 9ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Πατρών και παραμένει κοντά του μέχρι το θάνατό του. Η κεντρική διοίκηση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων τον τιμά με 4 μετάλλια και τελευταία μάλιστα με το μετάλλιο της Προσκοπικής Αξίας. 'Hταν ιδρυτικό μέλος της 'Eνωσης Παλαιών Προσκόπων Πατρών και το 1995 ομόφωνα του απονέμεται ο τίτλος του Επίτιμου Προέδρου. Αυτή ήταν και η τελευταία διάκριση για τον "Πάνθηρα". 'Oσοι τον γνώριζαν δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ ...