Θυρεός Κοινότητας

Aνιχνευτής

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1997

"Προσκοπισμός και επαγγελματικός προσανατολισμός"

Η προσκοπική κίνηση χρησιμοποιεί μια σειρά από κίνητρα προκειμένου να διατηρήσει ελκυστικό το πρόγραμμα δραστηριοτήτων και να ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή του παιδιού.

Αυτά τα κίνητρα παίρνουν την μορφή της επιβράβευσης στην αξιολόγηση κάθε δράσης, κάθε μήνα, ακόμα και σε ετήσια βάση

Το σύστημα των κινήτρων περιέχει, εκτός από την ενθάρρυνση για ομαδική συμμετοχή και παρουσία, κατευθύνσεις για ατομική ενασχόληση με όποιον τομέα κάθε παιδί επιλέγει. Στην αρχή αυτές οι ασχολίες έχουν απλή μορφή, σε μεγαλύτερες ηλικίες όμως (Πρόσκοποι, Ανιχνευτές) παίρνουν την μορφή ισχυρής εξειδίκευσης. Πολλές φορές η ενασχόληση με την πολιτιστική κληρονομιά ή την σωματική αγωγή απετέλεσε την αφετηρία για επαγγελματική κατεύθυνση στην αρχιτεκτονική ή στον αθλητισμό, η ενασχόληση με τις Α' βοήθειες αποτέλεσε το έναυσμα για κατεύθυνση προς την ιατρική κλπ. Στην ηλικία των Ανιχνευτών η ισχυρή εξειδίκευση παίρνει την μορφή "μόνιμων ομίλων εργασίας" σύμφωνα με τις αποφάσεις του 3ου Φόρουμ ανιχνευτών οι οποίοι "όμιλοι" καλλιεργούν με την βοήθεια ειδικών συμβούλων μια σειρά από ερασιτεχνικές ασχολίες.

Στην Πάτρα έχουν πραγματοποιηθεί εργαστήρια όπως Ιστιοπλοϊας, Αναρρίχησης, Συντήρησης αρχαιοτήτων και λειτουργούν μόνιμοι όμιλοι εργασίας:

Αθλητικές Ομάδες (μπάσκετ, βόλεϋ και ποδοσφαίρου)

Θεατρικές Ομάδες

Μουσικά συγκροτήματα

Ομάδες διάσωσης και αντιμετώπισης καταστροφών

Στόχος μας είναι να αναδειχθούν μέσα από αυτές τις δημιουργικές ομάδες νέα ταλέντα και με την ανάπτυξη άλλων ομάδων να οδηγηθούμε σε μια μορφή έμμεσου επαγγελματικού προσανατολισμού.

Στη διάρκεια του Φόρουμ το μουσικό συγκρότημα "Χαμηλές Πτήσεις" της 2ης Κοινότητας Ανιχνευτών πραγματοποίησε μια αξιόλογη παρουσίαση-συναυλία παρουσία μεγάλου αριθμού γονέων, φίλων και ανιχνευτών, αποδεικνύοντας την δυναμική που αναπτύσσεται μέσα στις Κοινότητες Ανιχνευτών. Το συγκρότημα αποτελούσαν οι: Κουρμπανάς Δημήτρης (ηλεκτρική κιθάρα), Κανελλοπούλου Θεώνη (φλάουτο), Ζαχαρόπουλος Ανδρέας (ηλεκτρική κιθάρα), Κοσμάτος Ανδρέας (ηλεκτρική κιθάρα), Ρόδης Γιώργος (κρουστά-ντραμς), Τριανταφυλλίδης Γιώργος (ντραμς) και Καλλιαντέρης Κωνσταντίνος (ακουστική κιθάρα).

Η προσκοπική κίνηση στην πόλη μας μετά τις πρώτες επιτυχίες των "μονίμων ομίλων εργασίας" προγραμματίζει σειρά από εκδηλώσεις και εργαστήρια (θέατρο, οικοτουρισμός) ώστε να μεγιστοποιήσει την παρέμβασή της στην καλλιέργεια ατομικών ενδιαφερόντων