Θυρεός Κοινότητας

Aνιχνευτής

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1997

"Οι κοινωνικές παρεμβάσεις της προσκοπικής κίνησης"

Η πραγματοποίηση ανοικτών εκδηλώσεων των Λυκοπούλων, Προσκόπων, Ανιχνευτών τον Οκτώβριο και Νοέμβριο υπογράμμισε για άλλη μια φορά τις τεράστιες δυνατότητες κοινωνικής παρέμβασης που η προσκοπική κίνηση έχει.

Με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του 3ου Φόρουμ Ανιχνευτών της Πελοποννήσου έγιναν δύο παρεμβάσεις από κοινωνικούς φορείς.

α) Από τον υπεύθυνο της περιβαλλοντικής ομάδας του 3ου Λυκείου Πατρών, καθηγητή κ. Πολυζώη, αναπτύχθηκε πρόγραμμα περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων της ομάδας. Στην συζήτηση που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ευρύτατο πεδίο συνεργασίας και αποφασίσθηκε η συνεργασία και η συμμετοχή Ανιχνευτών και Προσκόπων σε δράσεις όπως ποδηλασία, δενδροφυτεύσεις κ.α. Το όλο πρόγραμμα συνεργασίας θα διαμορφωθεί σε μόνιμη βάση από την Τοπική Εφορεία Πατρών.

β) Από τον υγειονολόγο κ. Πέτρο Μπαλαούρο έγινε εισήγηση για την εθελοντική συμμετοχή Ανινευτών και βαθμοφόρων σε δραστηριότητες δημόσιας υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαϊας όπως αιμοδοσία, εκστρατείες για την αντιμετώπιση εξαρτήσεων, κ.α.

Τελικά, μετά από συζήτηση, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί για πρώτη φορά, με ευθύνη του κ. Μπαλαούρου θεσμικό όργανο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στην Εφορεία Περιοχής Πελοποννήσου που θα συντονίζει σε πλαίσια Νομαρχίας αφ'ενός την εθελοντική παρέμβαση των Προσκόπων σε θέματα υγιεινής και αφ'ετέρου την ενημέρωση και παρέμβαση γονέων, βαθμοφόρων και παιδιών στην πρόληψη από εξαρτησιογόνες ουσίες και στιν συντονισμό στον αγώνα κατά των ναρκωτικών.

'Αλλο σημαντικό γεγονός ήταν η πραγματοποίηση Μεγάλου Παιχνιδιού πόλης από την Τοπική Εφορεία Προσκόπων στο οποίο συμμετείχαν 22 Ενωμοτίες από τις Ομάδες Προσκόπων της Πάτρας, την Κυριακή 16 Νοεμβρίου. Η εκδήλωση ξεκίνησε από τον κεντρικό λιμενοβραχίονα της Αγ.Νικολάου όπου είχε στηθεί προσκοπικό περίπτερο με πλούσιο έντυπο υλικό για την ενημέρωση των συμπολιτών μας.

Από εκεί ξεκίνησαν οι Ενωμοτίες παίρνοντας τον φάκελο με τα προς αναζήτηση θέματα, όπως ιστορικά στοιχεία της Πάτρας, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά θέματα και διεξήγαγαν την ερεύνά τους στο κέντρο της πόλης.

Στόχος του Μεγάλου Παιχνιδιού είναι η επαφή των παιδιών με την πόλη που ζούμε, η ανακάλυψη της ιστορίας της και η ενημέρωση σε όλα τα κοινωνικά δρώμενα.

Στο παιχνίδι συμμετείχαν 150 Πρόσκοποι και βαθμοφόροι, διήρκεσε 3 ώρες και ολοκληρώθηκε με την αξιολόγηση και την επιβράβευση των Ενωμοτιών με την καλύτερη απόδοση. Για την ιστορία πρέπει να αναφέρουμε ότι τα Μεγάλα Παιχνίδια των Προσκόπων είναι θεσμός που εμφανίστηκε την δεκαετία του '50 και αποτέλεσε το προοίμιο του Κρυμμένου Θυσαυρού που ακόμη και σήμερα λειτουργεί με παρόμοια μορφή.