Νέδα

H Nέδα πήρε το όνομα της από την μυθική νύμφη Νέδα που ορίστηκε τροφός του Δία όταν αυτός κυνηγημένος από το γεννήτορα Κρόνο κατέφυγε στις παρόχθιες σπηλιές για να γλιτώσει. Με τον τρόπο αυτό φαίνεται πως οι αρχαίοι μας πρόγονοι θέλησαν και τον βασιλιά των θεών να τιμήσουν αλλά και να τονίσουν τη χρησιμότητα και την τροφοδοσία του ποταμού προς την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το μεγάλο φυσικό σπήλαιο που σχηματίζει ο ποταμός με τα γύρω του βράχια ήταν η κατοικία του Άδη και η πύλη για την είσοδο των νεκρών στον κάτω κόσμο. Αν και η Νέδα ήταν ένα ορμητικό ποτάμι λέγεται πως ήταν πλωτό. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν κάποιοι κρίκοι που σχηματίζονται στις όχθες του, οι οποίοι δίνουν την εντύπωση ότι χρησίμευαν σαν δέστρες για τα πλοία. 

Ο ποταμός ξεκινά το ταξίδι του από το ορεινό χωριό Πέτρα, πηγάζοντας κυριολεκτικά μέσα από το βράχο και αφού διασχίσει 32 χιλ. σπάνιας ομορφιάς εκβάλλει στον Κυπαρισσιακό κόλπο, στον θαλάσσιο χώρο της Ελαίας. Σε ένα μεγάλο τμήμα της γραφικής διαδρομής του καθορίζει το φυσικό σύνορο των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Καθ'όλο το μήκος του σχηματίζονται αρκετοί παραπόταμοι οι κυριότεροι από τους οποίους είναι: Μπρίσκιος, Χαρτσίβα, Κοτρώνι και Μπριτσά. Η Νέδα συναντά σε πολλά σημεία της μικρά παραποτάμια χωριουδάκια όπως οι Καρυές, τα Πλατάνια, η Κούβελα, η Αυλώνα και το Δραγώγι.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το βάθος του ποταμού κυμαίνεται από 0.5 έως 2 μέτρα και κατά την χειμερινή περίοδο η θερμοκρασία των νερών είναι αρκετά χαμηλή φτάνοντας τους 4 C°.